Hydrotherapie met aquatrainer

aquatrainer deur hoog2

Therapie
Hydrotherapie met een aquatrainer

DOOR ANITA METSELAAR

 

Heeft uw golden een aandoening aan het bewegingsapparaat, moet hij of zij afslanken of meer bewegen? Hydrotherapie met behulp van een aquatrainer kan daarbij helpen.

Het woord hydrotherapie komt van het Griekse woord hydro (water) en therapie (genezing) en wordt al duizenden jaren gebruikt in de geneeskunde. Bij hydrotherapie wordt er gebruik gemaakt van een aquatrainer.
De aquatrainer is een ingenieus apparaat dat gebruik maakt van water en een lopende band. De hond wordt in een soort ‘aquarium’ gezet. In dit aquarium zit een lopende band. De bak wordt gevuld met warm water va ca. 34 graden. Het waterniveau, de watertemperatuur en de snelheid van de lopende band zijn instelbaar. Tevens is het mogelijk om de trainingsweerstand te verhogen door het inschakelen van jets. Op deze manier kan voor ieder dier een behandel – of trainingsplan op maat worden samengesteld.

Aquatraining wordt voornamelijk gebruikt voor behandelingen ban aandoeningen aan het bewegingsapparaat, maar zeker ook voor afslanken en fitnessdoeleinden. Aquatraining vindt plaats in warm water. Dat is niet alleen aangenaam voor de hond, maar het warme water stimuleert tevens de bloedsomloop, vergroot de gewrichtsbeweging en verlicht pijn in de gewrichten.

Behoud van mobiliteit voor senioren

De opwaartse druk van het water zorgt ervoor dat gewrichten veel minder worden belast dan bij lopen op land. Door gebruik te maken van de weerstand die het water biedt kunnen spieren, gewrichten en de conditie op een verantwoorde en effectieve manier getraind worden. Aquatraining is geschikt voor zowel kleine als grote honden.
De aquatrainer kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij orthopedische problematiek zoals heup – of elleboogdysplasie of een hernia; blessures aan het bewegingsapparaat; na een operatie of fractuur. Maar ook bij de behandeling van pijnklachten.
Verder kan de aquatrainer worden ingezet bij een verminderde lichamelijke conditie en spieratrofie. Sporthonden kunnen met de aquatrainer worden getraind.
Fitnesstraining met de aquatrainer is ook geschikt voor pups. Voor honden met overgewicht kan de aquatrainer worden ingezet naast voedingsadviezen en meet beweging met de eigenaar.
Oudere honden leiden vaak aan een verminderde mobiliteit. Ze kunnen vaak minder lang lopen, niet goed meer springen, krijgen pijn of krijgen andere klachten door afnemende kracht en conditie. Aquatraining kan bijdragen aan behoud van mobiliteit.

Nou denkt u waarschijnlijk :’kan mijn hond dan niet gewoon in een plas of sloot zwemmen?’. Uiteraard kan dat, maar vrij zwemmen is als trainingsprikkel niet exact te doseren. De snelheid en zwembewegingen worden door de hond zelf bepaald en zijn hierdoor niet meetbaar of herhaalbaar. Daarnaast is het buitenwater vaak te koud. Het water van een aquatrainer is op tempratuur en alle bewegingen die de hond krijgt zijn te doseren.

Aan het water van een zwembad zullen chemicaliën toegevoegd moeten worden om de pH binnen veilige marges te houden en te desinfecteren. Het water in een aquatrainer kan na elke behandeling ververst worden. Het gebruik van chloor of andere desinfecterende middelen wordt daarom beperkt tot het reinigen van de bak en leidingen.
Er zijn steeds meer fysiotherapeuten die een aquatrainer bezitten. Een aquatrainer is een hele goede aanvulling op de therapie van veel honden.
Naast aquatrainers voor honden zijn er zelfs aquatrainers voor paarden.
Dierfysiotherapie en hydrotherapie worden intussen door een aantal verzekeringen vergoed. Aquatraining valt onder hydrotherapie. Vergoeding vindt alleen plaats wanneer de behandeling geschiedt op verwijzing van een dierenarts en de betreffende dierenfysiotherapeut, geregistreerd en praktiserend lid is van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren (NVFD). Alle bij de vakgroep aangesloten leden zijn praktiserend lid van de NVFD.

Indien de klanten van de hond door toedoen van een ander (hond of mens) zijn ontstaan, kunnen de kosten van behandeling ( mogelijk gedeeltelijk ) vallen onder de dekking van de WA- verzekering van de veroorzaker.

Een mooie aanvulling op andere therapie

 

Uit: Golden nieuws, nummer 4

Artikelhond